bodybuilding
 

 

  Het begin


Het is januari 1985 wanneer ik voor het eerst in aanraking kom met bodybuilding. Met mijn 1.88m en met mijn 59kg vind ik het hard nodig om wat zwaarder te worden. Samen met 4 vrienden beginnen we in een sportschooltje aan alles te trekken en duwen wat er aanwezig is. 

We zitten vol goede bedoelingen. We hebben maar een moto: 'no pain, no gain'. Van een trainingsschema hebben we nog nooit gehoord en van een voedingsschema al helemaal niet. We eten wel veel eieren, rauw wel te verstaan want dat zagen in de film rocky ook. Na enkele maanden krijgen we dan van de sportschoolhouder een schema. Dan blijkt uit onze grote verbazing dat je alle oefeningen van je spiergroepen bij elkaar moet houden en dat je armen traint pas nadat je je borst, schouders of rug hebt getraind. En zo beginnen we steeds meer op een echte bodybuilder te lijken.

Nu 15 jaar later ben ik 95kg met 12% vet. Een kwestie van veel discipline en doorzettingsvermogen. Ik ben uiteindelijk de enige die overgebleven is. Aanleg om echt zwaar te worden heb ik nooit gehad want hoe hard je ook traint, aan je 'genetische make-up', kun je niets veranderen. Erfelijke aanleg is een gegeven waar je nooit om heen kan. Maar ik train nog steeds met veel plezier, weliswaar niet zo fanatiek meer als voorheen  ,maar je kunt me toch zeker 4 tot 5 dagen per week een uurtje in de sportschool vinden. 

Nu wil ik niet allerlei poseerfoto's van mezelf op deze site zetten behalve op eentje na en dat is toch wel een bijzondere foto vind ik zelf. Een foto waarop bier en bodybuilding nog prima samengingen bij ons. Maakte ons het uit toentertijd.

 Op de volgende foto train ik een half jaar. Het resultaat hiervan ziet u hier onder:

1985   Free pose van links naar rechts: Alfons, Renee, Frank, Pascal (ikzelf dus) en John.

 

 Trainingsschema 

Na enkele jaren training merk je vaak dat sommige spiergroepen achterblijven ten opzichte van andere .Vaak heeft de een meer aanleg voor grote armen de andere geeft weer meer aanleg voor de benen. Bij mij bleek bijvoorbeeld al snel dat de spiergroei van mijn borst en rug veel sneller verliep dan de rest .Benen en schouders bleken echter veel minder snel te groeien. Hier heb ik mijn schema op aangepast. Ik zorg dat ik 4 tot 5 maal per week train, zo'n training duurt dan 45 tot 60 min. als je serieus traint is dit voldoende. Mijn schema ziet er dan zo uit:

dag1 :borst, triceps

 dag 2:schouders,trapeziums

dag 3;rug, biceps

dag 4:benen, kuiten 

Verder wissel ik wel eens af door de biceps en triceps op een dag te trainen. De ene keer schuinbankdrukken met schuine flyes de andere keer weer vlakke bank met vlakke flyes ect. 

Voeding

Voeding is zeker net zo belangrijk als mijn training. Ik probeer zo vaak mogelijk te eten maar let erop dat ik niet teveel in vet zal toenemen.  Uit mijn ervaring blijkt wel dat te weinig vet de spiergroei afremt. Dus probeer ik dit op min. 12% te houden.  S,morgens probeer ik zoveel mogelijk koolhydraten zoals brood en rijst te eten, vanaf het avond eten eet ik alleen nog maar eiwitrijke voeding zoals kolvis en kwark.

         

         Hieronder een lijst van wat ik op een dag ongeveer eet:

 

100 gram muesli
400 gram kwark
12 sneden brood
200 gram ontbijtkoek
150 gram rijst
200 gram vis
6 plakken ananas
2 goede multvitamines (Solgar VM 2000)
evt tussendoor:
2 bananen
2 appels
2 sinasappels


Supplementen

Goede persoonlijke ervaringen met supplementen heb ik met creatine hp en hmb. Met de combinatie hiervan werd ik de eerste maal zón 7 kilo zwaarder. Na het stoppen hield ik hier zón 4 kilo aan over. De daarop volgende 2 maal was het resultaat wel minder maar toch niet teleurstellend. Een goed alternatief voor degene die overwegen over het gebruik van anabole steroďden waarbij je toch moet bedenken of de resultaten opwegen tegen de gevaren.

Game over

Eind 2000 beland ik met barstende hoofdpijn in het ziekenhuis, na vele onderzoeken blijkt dat ik een hersentumor heb.
Ondertussen ben ik 17 Kg afgevallen
In Februari 2001 ben ik geopereerd (klik hier voor het hele verhaal)
Door de bijkomende medicijnen krijg ik een enorme eetlust en bereikt mijn gewicht een piek. In ben bijna 34 Kg zwaarder geworden.
Na nog een moeilijke tijd  van bestraling en chemo heb ik bij dit schrijven (begin oktober 2001) de draad weer opgepakt en ben weer rustig begonnen.
Mijn gewicht is ondertussen weer op een normaal streven beland, nu de rest nog. ...................'Show must go on'...................

Maart 2002: foute boel, de tumor groeit als een speer, ik ben te moe om op het moment te trainen en ben gestopt. Hoplijk komt er nog een tijd dat het weer zal gaan. Wederom krijg ik een soort prednison die mijn gewicht hopelijk niet weer omhoog laten schieten. Zonde van die 5 maanden trainen zeg.
Achteraf nu ik veel met voeding bezig door mijn ziekte ben raad ik niemand aan om te eten als hierboven, maar dit regelmatig af te wisselen met groentes en fruit voor de nodige vitamines, want alleen kip en rijst eten zal
Nooit echt gezond zijn. Gewoon (achteraf) ook groenten en fruit en noten, veel afwisselen en veel water drinken is ook niet slecht.
Dat wilde ik nog even kwijt.
 

 

      

klik op de foto voor een vergroting.

 

Favoriete links:

Vele  bodybuilding en fitmesslinks    Fitness.pagina.nl

Vele links met informatie over voeding  Voeding.pagina.nl

De homepage van mijn sportschool  Sportcentre Vivelli

De homepage van van de Duitse ifbb professional bodybuilder Gunter schlierkamp.

Op deze site  vind u een lijst met meer dan 100 bodybuilding en fitness links.

Informatie over sportvoeding  hercules - Den helder

Informatie over met name doping  Ergogenics

 

     

 
 teken of bekijk mijngastenboek