english version

 

De pontiac fiero. Persoonlijk vind ik het een van de mooiste auto's die de Amerikanen gebouwd hebben. En dan in het bijzonder toch wel de fiero gt fastback. Deze heeft een lange afgeronde zijruit en hoge achterlichten waarbij tussen de lichten het woord pontiac oplicht.De fiero fastback is ook een hele betaalbare sportauto. Voor een goede fiero fastback betaal je tussen de F7.000 en f15.000 afhankelijk van de staat waarin hij verkeerd. Daarentegen zijn bepaalde onderdelen van de fiero vaak weer niet goedkoop en natuurlijk meestal ook moeilijk verkrijgbaar.

De pontiac fiero gt is de enige amerikaanse tweezitter waar de motor achterin ligt en dus niet echt sleutelvriendelijk genoemd kan worden, maar wat een betere wegligging had moeten geven. In de praktijk valt dit echter behoorlijk tegen. Mijn ervaring is dat de auto erg snel wil uitbreken in de bochten. Het motor management met al zijn sensoren en elektronica was zijn tijd ver vooruit. Het gevolg is wel dat er behoorlijk wat storingen kunnen optreden mede door de warmte van de motor en het niet uitontwikkelen van de auto. Maar dat alles neem je dat voor lief als je een echte fiero liefhebber bent.

Zelf ben ik namelijk al 5 jaar de trotse bezitter van een donker rode pontiac fiero gt fastback Hieronder ziet u enkele foto's van mijn bolide.

 

Het motorgedeelte heeft een onderliggende nokkenas met hydraulische lifters en twee kleppen per cilinder. De inhoud van de motor is 2,8l verdeelt over 6 cilinders. Het vermogen is 140 pk.

Rijdt dat dan nog een beetje zul je je afvragen. Nou, met 140 pk en een gewicht van 1280 kg is deze auto niet echt snel te noemen. Maar daar gaat het ook niet echt om. Het is een auto om trots op te zijn. Vandaar om de auto toentertijd fiero te noemen wat trots in het Italiaans betekent.

 

Meer foto's / More pictures

Eind 2000 heb ik een hersenoperatie ondergaan.
T.g.v het ziektebeeld krijg ik soms een epileptische aanval, waardoor autorijden voor
mij verboden werd.
Ik heb hierdoor helaas mijn auto moeten verkopen en rij nu een Giant.

I

Technische Gegevens:

bouwjaar

1987

motor

2,8 l v6

versnellingen

5

0-100km/u

8,4 sec

topsnelheid

200km/u

vermogen

140 pk/5200 rpm

compressie

8,5;1

airco

ja

elektrische ramen

ja

cruise control

ja

elektrische spiegels

ja

prijs in 1987

13.489 dollar

 

------------------LINKS------------------

Fiero Mailingclub - The Dutch Fiero Communication channel

Fiero innovation- De fiero specialist van Nederland

Pontiac Fiero WebRing

The Fiero Store USA

V-8 Archie -- Pontiac Fiero V-8 Kits and Kit Cars

The Pontiac Fiero online service page

De grootste verzameling fiero links op Internet

 

 


[ back ] [ Next ]
This Pontiac Fiero WebRing site is owned by Pascal_Smits.
[ Next Page | Skip Next | List Next 5 | Random Link ]
Questions or comments, email the creator at: ufoinmi@aol.com